Mijn werkplek!

Gelukkig heb ik in mijn huis ruimte zat voor een mooie werkplek. Daarom heb ik een kamer omgetoverd tot hobbykamer. Ik heb hier voor het branden wel het een en ander moeten aanpassen, er lag namelijk vloerbedekking in en dit is niet handig als je met vuur en heet glas gaat spelen. Ook heb ik een mooie natuurstenen achterplaat van mijn ouders gekregen. Deze hadden zij over van hun nieuwe keuken en kwam bij mij nog mooi van pas. In deze kamer kan ik me nu naar hartelust uitleven!

 

 

 

Er staat een groot hoekbureau waarop ruimte genoeg is voor mijn brander, glaskastje, computer en een hoekje voor mijn mini fotostudio. Ook staat er een dressoir en een ladekast om de rest van mijn hobbyspullen op te bergen. Dit zijn o.a. de rest van kralen, schilder- en tekenspullen en wat glasmozaïek.

Aan de wand heb ik balken gemaakt waaraan ik de kralen die af zijn kan hangen en wat potjes met kleine materialen kan opbergen. Hierop kan ik ook wat schilderijen die in de kamer stonden mooi neerzetten.

 

De gebruikte materialen.

Om zelf kralen te maken heb je nogal wat spullen nodig. Als eerste natuurlijk een brander. Ik heb een Minor Bench Burner gekocht. Dit is een brander die werkt op propaan in combinatie met een zuurstofconcentrator.

De gereedschappen die ik met het maken van kralen het meest gebruik zijn: een aardappelschilmesje, een trekhaakje, grafietmarver, pincet en tangetje. Ook maak ik regelmatig gebruik van een mal. Deze mallen zijn gemaakt van massief messing en hierin kun je heel snel een kraal vormen.

 

In het paarse kastje op het bureau bewaar ik mijn voorraad glas, ik heb denk ik al een kleur of 80. Dit is voornamelijk van het merk Moretti, dit is “zacht”glas. Dit is een goede glassoort met veel kleuren voor de beginnende kralenmaker. Ook heb ik al een kleine voorraad met Tsjechisch glas, CIM, Reichenbach, Vetrofond en Double Helix.

 

Korte uitleg over het maken van kralen.

Een kraal wordt gemaakt door het verhitten van het glas met behulp van de brander. Als het glas heet is wordt het vloeibaar en kun je het gaan bewerken.

Je maakt eerst een basiskraal op een mandrel, dit is een rvs stokje van ongeveer 30 cm. De mandrel doe je eerst met de punt dopen in beadrelease, dit is een soort kleioplossing waardoor het glas straks niet vast zit op het rvs. Door het verhitten en langzaam ronddraaien word de kraal vanzelf rond. De plaats waar de mandrel zit is de plaats waar later het gaatje van de kraal zit.

Het versieren van de kraal kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met frit. Dit zijn hele kleine glasscherven waar je de kraal doorheen rolt. Dit geeft heel makkelijk een grappig effect. Ook kun je de kraal versieren met een stringer, dit is een heel dun staafje glas. Hiermee kun je tekenen op de kraal of dots zetten. Dots zijn eigenlijk stipjes op de kraal, die kun je er op laten zitten of insmelten. Ook kun je ze uit laten vloeien in driehoek of hartje. Of je maakt er bloemetjes van. Je hoort het al, mogelijkheden zat.

Als je de kraal versierd hebt, maak je hem nog een keer goed warm voordat je de mandrel met kraal in het afkoelgranulaat zet. Voor grotere kralen is het het beste om de kraal te laten afkoelen in een speciale oven. Dit zorgt ervoor dat alle stress uit de kralen verdwijnt en de kans op breuk dus minimaal is. Echter deze ovens zijn nogal duur, dus staat die nog op mijn verlanglijstje.

Nadat de kraal een aantal uur rustig is afgekoeld haal je de kraal van de mandrel en maak je met een speciaal vijltje het gat van de kraal goed schoon. En klaar is de kraal om in een sieraad verwerkt te worden.